Vláda schválila přísnější sankce pro letecké dopravce

20.07.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 20. července (ČTK) - Tuzemským leteckým dopravcům budou hrozit přísnější sankce a rozšíří se okruh přestupků, za které mohou být udělovány. Maximální výše pokuty se vyšplhá ze současných 2,5 milionu korun na dvojnásobek a nově bude dopravcům hrozit i zákaz činnosti. Vyplývá to z návrhu novely zákona o civilním letectví, který schválila vláda. O jejím schválení informoval ministr dopravy Milan Šimonovský na tiskové konferenci.

Dopravci, který cestujícímu neuhradí vzniklou škodu při odepření nástupu na palubu letadla, při zrušení nebo zpoždění letu, hrozí podle návrhu zákaz činnosti až na dva roky.

Novela nově zakotvuje proces vzájemného uznávání průkazů způsobilosti pilotů, navigátorů i palubních inženýrů v rámci EU a reaguje na evropský systém jednotného vzdušného prostoru, který má zvýšit propustnost nebe nad Evropou pro civilní lety a umožnit jednotnou koordinaci letů.

Zejména v souvislosti s hrozbou teroristických útoků implementuje novela předpisy EU, jejichž cílem je zvýšit bezpečnost letišť a letecké přepravy. Mimo jiné jsou provozovatelé letišť před zahájením svého provozu povinni mít schválený bezpečnostní program ochrany civilního letectví před protiprávními činy. Návrh nově upravuje i oblast zdravotní způsobilosti leteckého personálu a právní zakotvení bezpečnostní letové normy.

Novela v souladu s právem EU zavádí nové instituty osvědčování letiště a letadlové adresy, reaguje na předpisy v oblasti práv a povinností cestujících a odstraňuje potenciální překážky ve volném pohybu zboží, služeb a podnikání v letecké dopravě.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK