Zisk Danone vzrostl, Francouzi podnik brání před Američany

21.07.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PAŘÍŽ 21. července (ČTK) - Francouzský potravinářský kolos Danone vytvořil v prvním pololetí provozní zisk 857 milionů eur (téměř 26 miliard Kč), což je o sedm procent více než před rokem. Management také mírně zvýšil odhad tržeb na celý letošní rok a potvrdil i další finanční cíle, které podnik má. Danone působí i v České republice.

Analytiky ale zklamal čistý zisk, který klesl na 347 milionů z předchozích 547 milionů eur o rok dříve. Podnik ale přešel na odlišné účtování a srovnání tak nemá velkou vypovídací schopnost. Analytici ani nebyli příliš ochotni dělat prognózy a nakonec část z nich předpověděla, že čistý zisk bude činit zhruba 518 milionů eur.

V posledních dnech nabraly na intenzitě spekulace, že se o Danone zajímá americký výrobce nápojů PepsiCo. Akcie francouzské firmy za poslední dva týdny vzrostly už o více než 20 procent, i když PepsiCo zatím žádný návrh ani nepředložila.

Na obranu firmy Danone začali vystupovat přední francouzští politici, kteří se obávají, že pokud by Američanů Danone získali, Francouzi by ztratili důležitou ikonu svého průmyslu. Ve středu se takto vyjádřil například premiér Dominique de Villepin, obavy dnes předestřel i ministr financí Thierry Breton.

Na celý rok Danone předpovídá růst tržeb o šest až sedm procent, zatímco na začátku roku byl odhad pět až sedm procent. Zhruba o deset procent by se měl zvýšit zisk na akcii a zlepšení podnik čeká také u marží. To znamená, že zisk po odečtení nákladů na výrobu by měl být vyšší než dosud.

Danone vyrábí vedle jogurtů také sušenky LU a další výrobky. Pololetní zisk přesto nestačil na splnění průměrných odhadů analytiků, kteří očekávali provozní zisk 859 milionů eur. Danone převedla asi 200 milionů eur do rezerv na posílení své odnože v USA, která se zabývá prodejem balené vody.

Danone se ve výsledkové zprávě ke spekulacím o převzetí vůbec nevyjádřila, i když kurz jejích akcií na spekulace reagoval za pouhé dva dny růstem asi o 16 procent. Obrat ve druhém čtvrtletí dosáhl 6,44 miliardy eur a zvýšil se z předchozích 6,26 miliardy, kde byl o rok dříve.

"Chci vám jasně říci, jako to včera učinil předseda vlády, že vláda Dominiqua de Villepina vyvine veškeré úsilí k tomu, aby v naší zemi vybudovala silnou a pevnou průmyslovou základnu," uvedl Breton ke spekulacím, že se PepsiCo chystá předložit nepřátelskou nabídku na převzetí Danone.

Vedení Danone sdělilo, že i když zatím od amerického podniku neobdrželo žádný návrh, spekulace bere vážně. "Do této chvíle se ke mně nedostaly žádné náznaky. Nikdo nás nekontaktoval," řekl ke spekulacím o chystaném převzetí šéf Groupe Danone Franck Riboud v rozhovoru v deníku Les Echos. Šéfové společnosti PepsiCo se zatím ke spekulacím nevyjádřili.

Danone působí i na českém trhu a od začátku 90. let má závod na výrobu jogurtů v Benešově. Vlastní ale také výrobce cukrovinek Opavia-LU.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK