Zisk Vítkovice Steel za pololetí vzrostl pětkrát na 1,8 mld.

21.07.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


OSTRAVA 21. července (ČTK) - Společnost Vítkovice Steel, kterou v minulých dnech stát prodal ruské Evraz Group, zaznamenala za prvních šest měsíců zisk před zdaněním 1,818 miliardy korun, což je ve srovnání s pololetím 2004 více než pětinásobný nárůst. Tržby za vlastní výrobky přitom vzrostly o více než 45 procent na osm miliard, řekla mluvčí firmy Lenka Hatlapatková. Loni v pololetí měla hutní firma zisk před zdaněním 335 milionů a tržby 5,5 miliardy korun.

Přidaná hodnota, která ukazuje na výkonnost firmy, meziročně vzrostla z 854 milionů na 2,304 miliardy, tedy o 169 procent.

Společnost Vítkovice Steel, jejíž 99procentní akciový podíl na základním kapitálu vlastnila od roku 2002 společnost Osinek, byla poslední českou státní hutí. Minulou středu vláda rozhodla o prodeji státního podílu Vítkovice Steel ruské skupině Evraz, která za firmu nabídla 7,05 miliardy korun. Další 2,5 miliardy by měl investor vložit do rozvoje podniku a 800 milionů do rozvoje regionu. Navíc Rusové slíbili zachovat zaměstnanost.

Společnost Vítkovice Steel má nyní asi 1600 zaměstnanců. Ostravská huť vyrábí ocel a válcované výrobky - tlusté plechy, těžké a střední profily, tvarové výpalky. V České republice je firma dominantním výrobcem tlustých plechů.

Také dalším severomoravským hutím se za prvních šest měsíců dařilo výborně. Bohumínská společnost ŽDB zvedla tržby meziročně o 269 milionů na 3,01 miliardy korun, zatímco zisk před zdaněním se zvýšil o 35,6 procenta na 181,3 milionu korun. Třinecké železárny přes meziroční pokles výroby vykázaly pololetní zisk před zdaněním 1,942 miliardy a tržby 17 miliard. Jejich zisk meziročně stoupl o sto milionů a tržby o tři miliardy korun.

V prvním pololetí čelily hutní firmy jen mírné recesi, která nastala po loňském boomu v ocelářství. Výsledky ve druhém pololetí už ale nemusí být tak vynikající. "Tržní situace v oboru hutnictví ve druhém pololetí velmi výrazně přitvrzuje," poznamenal finanční šéf Vítkovice Steel Jiří Chuchro.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK