Svazy a podniky vesměs kritizují rozdělení povolenek na emise

21.07.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 21. července (ČTK) - Podnikatelské svazy zpravidla kritizují rozdělení povolenek na emise skleníkových plynů pro české podniky na roky 2005 až 2007. Kabinet ve středu vybral variantu, která je výhodnější pro chemický průmysl. Výhrady vůči ní má například papírenský průmysl. Svazům a podnikům vadí i to, že ministerstva při rozdělování podle nich nerespektovala rozvoj jednotlivých firem a používala celkový odhad vývoje odvětví. Vyplývá to z ankety ČTK.

Rozhodnutí vlády se například nelíbí Svazu průmyslu papíru a celulózy. Podle Josefa Zbořila ze svazu je zvolená varianta pro papírenský průmysl nejhorší. "Některé firmy v našem oboru budou přealokovány velmi silně, ale půlka bude muset kupovat emise. Kde je nějaký rozumný přístup, to nevím," uvedl.

Domácí výroba papíru a lepenek podle svazu letos v prvním čtvrtletí meziročně stoupla o šest procent. Výrobcům však podle Zbořila zvolená varianta připisuje záporný rozvoj. "To je úplně proti jakékoli logice vývoje oboru a proti realitě dneška," řekl.

Výhrady k rozdělení povolenek má také Teplárenské sdružení. Vláda podle mluvčího Pavla Kaufmanna popřela svým rozhodnutím smysl systému obchodování - motivaci ke snižování zplodin. "Potvrdila, že hlavní motivací bylo získat co nejvíce emisních povolenek a dobře je zpeněžit," uvedl. Vláda podle něj především zvýhodnila rafinerie. "Ty totiž dostaly od státu darem o 38 procent více povolenek, než vypustily emisí v roce 2004," dodal.

"Ze sedmi desítek členů Teplárenského sdružení bylo 24 zdrojům přiděleno jen tolik povolenek, kolik v minulém roce vypustily emisí, včetně všech bonusů," uvedl Kaufmann. "Rozhodnutím vlády byly trefně vyjádřeno teplárny potrestány za svoje ekologické chování vedoucí ke snižování emisí," doplnil.

Obavy z nutnosti nakupovat povolenky má i strojírenský holding Vítkovice. "Není vyloučeno, že si holding s deseti dcerami bude muset povolenky dokupovat," uvedla mluvčí firmy Eva Kijonková. Firma podle ní předpokládá modernizaci ocelárny, zvýšení kapacit, posilování zpracovatelských procesů a rozvoj celého strojírenství.

Celkem si podniky mezi sebe včetně rezervy rozdělí povolenky na emise 97,6 milionu tun oxidu uhličitého. Největší podíl budou mít energetické podniky, které si rozdělí zhruba dvě třetiny povolenek. Druhý největší podíl mají zpracovatelé kovů a třetí chemický průmysl. Více než třetinu všech povolenek bude mít elektrárenská společnost ČEZ.

Schválená varianta předpokládá pro chemický průmysl nárůst počtu povolenek na emise na každý z roků 2005 až 2007 o 17 procent. Podle generálního ředitele Unipetrolu Pavla Švarce by tato petrochemická společnost neměla být nucena nakupovat žádné povolenky. "Varianta přestala být diskriminační vůči chemickému průmyslu, ale zároveň je to minimální možná hranice, která je pro nás přínosná," řekl ČTK mluvčí holdingu Tomáš Zikmund.

Se zhruba pětiprocentním meziročním zvýšením mohou počítat například hutní i energetické firmy. Cementárnám stoupne meziročně objem povolených emisí o 14 procent. Celkově české podniky loni vypustily do ovzduší 90,33 milionu tun emisí, zhruba o osm procent méně, než kolik mají povolených na letošní rok a roky 2006 a 2007. Původně česká vláda navrhla rozdělit mezi podniky povolenky na 107,88 milionu tun emisí, po jednání s Evropskou komisí celkový objem nakonec poklesl.

Zavedení obchodů s emisemi má motivovat podniky k redukci vypouštění škodlivin. Pokud vypustí do ovzduší méně škodlivin, než na které mají povolenky, budou moci přebytky prodat. V opačném případě budou nárůst emisí financovat nákupem nových povolenek. V současné době stojí povolenka na tunu oxidu uhličitého zhruba 25 eur, tedy asi 750 korun.

Zavedení obchodů souvisí se snahou zemí Evropské unie splnit závazek tzv. Kjótského protokolu. Celkově mají státy celosvětově snížit do roku 2012 emise o 5,2 procenta proti stavu v roce 1990.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK