Americké akcie oslabily, investory znervóznil útok v Londýně

22.07.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


NEW YORK 22. července (ČTK) - Ceny akcií na amerických trzích ve čtvrtek oslabily, na trh nejvíce působily další bombové výbuchy v Londýně. Zpočátku měl přitom trh předpoklady k tomu, aby výrazně zpevnil. Vzhůru totiž po oznámení o revalvaci čínské měny zamířila většina burz v západní Evropě i jinde.

Dow Jonesův index průmyslových akcií si odepsal 61,38 bodu a den uzavřel slabší o 0,57 procenta na 10.627,77 bodu. Index technologického trhu Nasdaq Composite ztratil 9,97 bodu a obchodování zakončil poklesem 0,46 procenta na 2178,60 bodu. Index S&P 500 klesl o 0,66 procenta na 1227,04 bodu.

Čína ve čtvrtek rozhodla o ukončení více než deset let platného pevného kurzu jüanu vůči dolaru a jeho kurz revalvovala o 2,1 procenta. Na rozhodnutí reagovaly finanční trhy prakticky v celém světě a růst signalizoval i New York. Nakonec ale převážil vliv útoků v Londýně.

Londýn ve čtvrtek zasáhl další bombový útok, který opět mířil na dopravní systém města. Stejně jako před dvěma týdny vybuchly i tentokrát tři bomby v metru a jedna v autobusu. Zraněna však byla zřejmě jen jedna osoba.

"Ty výbuchy jsou zřejmě důvodem poklesu trhu, protože zbytek zpráv byl velmi příznivý," podotkl hlavní analytik investiční společnosti LPL Financial Services Lincoln Anderson. Podle něj se mezi investory šíří obavy, že Londýn se může stát terčem dalších útoků.

Na devizovém trhu se prudce zvýšil kurz japonského jenu, který tak reagoval na revalvaci čínské měny. Podobný vývoj zaznamenaly i další asijské měny. Vzestup japonské měny k dolaru se později ještě zrychlil, když úpravu měnového režimu oznámila i Malajsie. Singapur ani Hongkong měnový režim nezměnily.

V závěru obchodování se dolar k jenu prodával za 110,19 JPY, a výrazně tak oslabil z předchozích 112,70 JPY, kde byl ve středu. To je vzestup o 2,3 procenta. K euru dolar mírně klesl na 1,2175 z 1,2148 USD a euro vůči jenu rovněž výrazně oslabilo na 134,16 z předchozího kurzu 136,92 JPY před revalvací jüanu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK