Google zvýšil zisk na čtyřnásobek, ale nabádá k opatrnosti

22.07.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


SAN FRANCISCO 22. července (ČTK) - Internetový vyhledávač Google, jehož akcie se začaly obchodovat zhruba před rokem, vytvořil ve druhém čtvrtletí čistý zisk 342,8 milionu dolarů (asi 8,5 miliardy Kč). To je meziroční růst na více než čtyřnásobek, protože ve druhém čtvrtletí loňského roku činil zisk 79,1 milionu dolarů.

Google ale upozornil analytiky, že na jeho činnost začíná doléhat letní nálada, která je charakteristická útlumem aktivity. Tržby se sice zvýšily na 1,38 miliardy dolarů, což je téměř dvojnásobek, v reakci na zprávu však akcie Google klesly o pět procent. Část analytiků totiž měla ještě vyšší očekávání a spolu s upozorněním na slabší aktivitu našli investoři dost důvodů k prodeji.

Google zaznamenal další silný růst poptávky po cílené reklamě a nadále počítá s dalším růstem. Výkonný ředitel Eric Schmidt ale agentuře Reuters řekl, že v současném čtvrtletí se firma možná nedočká 15procentního růstu tržeb tak jak před rokem. Tehdy měla na růst vliv i média, která doprovázela vstup akcií Google na burzu prakticky denním krytím.

"Letní útlum aktivit na nás bezpochyby doléhá," řekl Schmidt v telefonickém rozhovoru. Zisk na jednu akcii přesto v minulém čtvrtletí ještě vzrostl na 1,19 USD z předchozích 30 centů. Odhad Wall Streetu byl o sedm centů nižší. Ani takový růst nestačil na to, aby ospravedlnil nedávný růst kurzu akcií.

Analytička internetového trhu Marianne Wolková ze společnosti Susquehanna Financial Group uvedla, že potenciál k růstu není tak vysoký, jak se někteří analytici domnívají. Ve druhém čtvrtletí činil růst tržeb proti předchozímu čtvrtletí jen deset procent, zatímco v prvním čtvrtletí dosáhl 22 procent.

Google získává tržby převážně z reklamy. Jeho největší konkurent Yahoo! tento týden uvedl, že mu tržby z reklamy meziročně vzrostly o 40 procent, a nesplnil tak odhady analytiků. Zvýšily se obavy, zda růst výdajů na on-line reklamu nezačíná váznout.

Akcie Google se začaly loni v srpnu obchodovat v kurzu 85 dolarů a hned od začátku se prudce zvyšoval, i když už tehdy řada analytiků doporučovala akcie prodat. Nyní se kurz pohybuje kolem 313 dolarů a je blízko historického maxima 317,80 USD.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK