Japonské akcie po revalvaci čínské měny klesly

22.07.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


TOKIO 22. července (ČTK) - Ceny japonských akcií se v pátek na burze v Tokiu snižovaly a investoři prodávali hlavně akcie automobilek. Trh tím reagoval na čtvrteční překvapivé uvolnění kurzu čínské měny, které způsobilo relativně silný růst kurzu japonského jenu a dalších asijských měn.

Hlavní index Nikkei 225 klesl o 91,68 bodu a obchodování uzavřel nakonec slabší o 0,78 procenta na úrovni 11.695,05 bodu. Za celý týden tak ztratil 0,54 procenta, zatímco o týden dříve o 1,67 procenta zpevnil. Širší index Topix si dnes odepsal 0,67 procenta na 1186,76 bodu.

Čína ve čtvrtek uvolnila kurz měny, který byl více než deset let pevně svázán s dolarem. Centrální banka zpočátku zvýšila kurz o 2,1 procenta, přešla k řízené fluktuaci a měnu již nedefinuje pouze k dolaru, ale ke koši měn. Změny by jí měly umožnit, aby se lépe vypořádala s inflací.

Investoři se zbavovali například akcií automobilky Honda Motor a dalších exportérů. Těmto podnikům totiž sílící kurz jenu uškodí nejvíce, protože jejich zboží podraží na světovém trhu. Zájem byl o akcie oceláren, které by měly dál těžit z poptávky v Číně.

"Ten krok byl poněkud překvapivý a vybídl investory k tomu, aby vybrali zisky z předchozího růstu. Avšak ze střednědobého a z dlouhodobého pohledu je revalvace (pro Japonsko) příznivá, pokud vezmete v úvahu, že se Čína stane zemí s vysokou spotřebou," řekl manažer Džuniči Misawa ze společnosti STB Asset Management.

Akcie Hondy, které se ve čtvrtek vyšplhaly na téměř tříleté maximum, dnes o 2,1 procenta klesly. Podobně Toyota Motor klesla zhruba o jedno procento, i když ve čtvrtek, ještě před revalvací čínského jüanu, byly její akcie nejdražší za devět měsíců. Oslabily ale také akcie TDK a dalších technologických podniků, které značnou část produkce vyvážejí.

Na devizovém trhu se prudce snížil kurz jenu, a vzdal se tak skoro poloviny zisků, které nabral bezprostředně po revalvaci čínského jüanu. Vyprchalo totiž prvotní nadšení a investoři nyní posuzují další dopady tohoto kroku. Ve čtvrtek přitom zaznamenal kurz japonské měny největší skok za více než tři roky.

V závěru obchodování se dolar k jenu prodával za 110,88 JPY, a oslabil tak z předchozích 112,62 JPY, kde byl ve čtvrtek. Během dne ale byly jeho ztráty ještě vyšší. Na paritě s eurem dolar mírně oslabil na 1,2170 z předchozích 1,2151 USD, euro vůči jenu kleslo na 134,98 ze čtvrtečního kurzu 136,86 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK