Po atentátech zrušily cesty do Egypta tisíce Evropanů

23.07.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


ŠARM AŠ-ŠAJCH (Egypt) 23. července (ČTK) - Bombové útoky v letovisku Šarm aš-Šajch, při nichž zemřelo nejméně 88 lidí včetně jednoho Čecha, měly okamžitý vliv na turistický ruch v zemi. Plánované cesty do Egypta už zrušily tisíce Evropanů, napsala agentura Reuters. Panují obavy, že atentáty mohou mít na toto klíčové odvětví egyptské ekonomiky citelný dopad.

Řada turistů už také ze Šarm aš-Šajchu odjela; mnozí uvedli, že se do země nikdy nevrátí. Jiní však zůstávají; egyptské úřady také uvedly, že 6000 lidí dnes do letoviska i přes útoky přijelo a žádný z letů do něj nebyl zrušen.

Turistika je pro egyptskou ekonomiku klíčovým odvětvím, které se živí značnou část obyvatel. Útoky v Šarm aš-Šajchu se odehrály devět měsíců po atentátech v letovisku Taba, kde zemřelo 34 osob, převážně izraelských turistů. Podle odhadů zotavení turistického průmyslu nyní může navíc trvat déle, než tomu bylo v roce 1997, kdy při masakru v Luxoru zahynulo 58 cizinců.

"Je to to, čeho jsme se obávali," uvedla Švýcarka Eveline Bracherová, která v zasaženém letovisku 13 let v turistickém ruchu působí. "Vždy jsme se domnívali, že Šarm aš-Šajch je bezpečným místem, avšak ukazuje se, že jsme se mýlili," dodala. Místo patří v Egyptě k nejznámějších a nejvyhledávanějším turistickým rezortům na břehu Rudého moře.

Italské charterové lety z Říma do letoviska byly ráno téměř prázdné. Let společnosti One Air One si rezervovalo 150 lidí, na letiště se jich ale dostavilo jen devět. Lucemburská společnost Luxair uvedla, že 55 osob zrušilo let, zatímco 82 dalších odletělo podle plánu. Rušení rezervací zaznamenaly i aerolinky dalších evropských zemí.

Podle analytika Jaromíra Beránka počet českých turistů, kteří letos navštíví Egypt, klesne kvůli dnešním útokům až o pětinu. Původně se očekávalo, že zemi navštíví 160 až 165 tisíc Čechů.

Tuzemské cestovní kanceláře avizují, že klientům, kteří mají pořízen zájezd do Egypta, nabídnou jiné destinace. Mezi cestovní kanceláře, které mají v Egyptě větší množství klientů, patří Exim tour, Sunny Days, Čedok, CK Fischer a Firo Tour. Část z nich, podle prvních informací asi sto, se chce vrátit speciálem Českých aerolinií, který do Egypta odlétl před 14:00. Boeingem ČSA se může do ČR dopravit zhruba 160 lidí. V případě nutnosti by aerolinie zvažovaly i vyslání druhého stroje, řekl na tiskové konferenci prezident ČSA Jaroslav Tvrdík.

V roce 2004 Egypt navštívilo více než osm milionů zahraničních turistů, kteří v zemi utratili sedm miliard dolarů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK