ČTÚ musí do ledna 2006 určit trhy, které bude dále regulovat

25.07.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 25. července (ČTK) - Český telekomunikační úřad musí do ledna příštího roku určit trhy, které bude nadále potřeba regulovat kvůli nízké konkurenci či dalším překážkám. Úřad do té doby musí vypracovat analýzy celkem 18 relevantních trhů, uvedl ve zprávě na svých stránkách.

Úřad bude zkoumat, zda je potřeba například regulovat volání z pevných linek pro domácnosti či podniky, mobilní telefonování, či širokopásmové připojení k internetu. V příštím roce by tak například mohla skončit regulace cen Českého Telecomu, který si dlouhodobě stěžuje, že mu úřad povoluje příliš nízký měsíční paušál.

Poté, co úřad zjistí, že na některém trhu stále nefunguje konkurence, musí stanovit operátory s významným podílem na daném trhu, na které se bude regulace vztahovat. Přihlížet přitom bude k velikosti firmy a jejího tržního podílu, charakteristice zákazníků, ale i přítomnosti dalších podniků.

Analýzu relevantních trhů zavádí nový zákon o elektronických komunikacích, který je účinný od letošního května. Ten pro vytvoření 18 analýz zavádí devítiměsíční lhůtu. To je podle odborníků a zástupců ČTÚ šibeniční termín, který se v zahraničí podařilo splnit jen výjimečně.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK