Eurotel: Za rok si mobilní internet CDMA pořídilo 50.000 klientů

26.07.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 26. července (ČTK) - Společnost Eurotel zřídila za rok fungování služby rychlé mobilní připojení k internetu prostřednictvím sítě CDMA 50.000 zákazníků. Uvedla to mluvčí firmy Diana Dobálová. CDMA nikdo jiný na trhu neposkytuje.

Konkurenční operátoři disponují, stejně jako Eurotel, službou EDGE, která vychází z pomalejší technologie GPRS. Počty uživatelů ale neuvádí. Počet uživatelů ADSL přes pevnou linku Českého Telecomu přesáhl 163.000 a kabelový internet využívá kolem 100.000 zákazníků.

Eurotel nabízí čtyři služby pro různé skupiny zákazníků, které kombinují využití technologií ADSL, CDMA, Wi-Fi či GPRS. Síť CDMA pokrývá čtyři pětiny populace prostřednictvím 266 základnových stanic. Firma v poslední době rozšiřovala pokrytí například v Plzni, Hlinsku, Chotěboři nebo Bystřici pod Pernštejnem.

CDMA umožňuje připojení o rychlosti až jeden megabit/s, průměrná rychlost se pohybuje kolem 250 kbit/s. Eurotel službu provozuje na frekvencích pro starší analogovou síť NMT s předčíslím 601.

Eurotel měl v pololetí 4,4 milionu zákazníků. Jediným vlastníkem firmy je Český Telecom.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK