Koruna za nezájmu investorů mírně oslabila na 30,25 Kč/EUR

26.07.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 26. července (ČTK) - Koruna dnes za klidného obchodování a nezájmu investorů mírně oslabila na 30,25 Kč/EUR. Podobně se vyvíjel i kurz k dolaru, proti kterému česká měna ztrácela až na 25,15 Kč/USD, vyplývá z údajů internetového serveru Patria. "Z většího nadhledu se dá říci, že je koruna posledních 19 dnů na prázdninách a výrazně se nehýbe," sdělil Vladimír Pikora z Volksbank.

Spekulanti podle něj dnes upírali svou pozornost na Polsko, kde se blíží hlasování o úrokových sazbách. Ekonomové očekávají, že polská centrální banka sníží úroky o 0,25 procentního bodu. Pikora se domnívá, že snížení není nikterak výrazné, ale pro mnoho investorů je dostatečné, aby se zbavovali polského zlotého. "Česká koruna vzhledem k mírnému zápornému úrokovému diferenciálu vůči euru byla na tyto tlaky celkem imunní a oslabila v porovnání se zlotým či forintem jen zanedbatelně," uvedl.

Zajímavější dění dnes nabídlo obchodování na eurodolarovém trhu, kde dolar pokračoval v posilování a po poledni prorazil hranici 1,20 USD/EUR. Společné evropské měně nepomohl ani index německého podnikatelského klimatu, který výrazně stoupl. Trh však tuto statistiku zcela opomenul. Investoři nyní obracejí své pohledy k USA, kde se dá očekávat zvýšení úrokových sazeb.

O nastavení úrokových sazeb bude ve čtvrtek jednat i rada České národní banky, ale ekonomové žádnou změnu neočekávají.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK