Zisk PFČP v pololetí vzrostl o 130 procent na 483 milionů korun

27.07.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 27. července (ČTK) - Penzijní fond České pojišťovny (PFČP) v prvním pololetí hospodařil se ziskem 483 milionů korun, což proti stejnému období loni znamenalo nárůst o 130 procent. Počet klientů PFČP stoupl na 823.000, fond je největší na tuzemském trhu. Informoval o tom mluvčí PFČP Petr Brousil. Ostatní fondy zatím pololetní výsledky nezveřejnily.

PFČP těžil podle Brousila především z pozitivního vývoje českých akcií, které v tomto roce opět výrazně posilují. Zisk rovněž přinesly bezpečné investice do obligací, které představují většinu portfolia penzijního fondu, a také investice v zahraničí, dodal mluvčí.

Aktiva fondu stoupla meziročně o 5,2 miliardy a společnost nyní spravuje téměř 24 miliard korun úspor. PFČP do konce června sjednal 81.000 nových smluv, zatímco ve stejném období minulého roku smlouvu sepsalo 68.000 nových klientů.

"Zájem o penzijní připojištění je výrazně ovlivněn popularizací tématu důchodové reformy. Lidé si uvědomují, že soukromé spoření na důchod je nejenom výhodné, ale vzhledem k nejisté budoucnosti také zcela nezbytné," vysvětlil vysokou poptávku po připojištění výkonný ředitel PFČP Tomáš Matoušek.

PFČP je členem finanční skupiny České pojišťovny, která je jeho majoritním akcionářem. ČP patří do finanční skupiny PPF.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK