Ceny akcií na pražské burze znovu vylepšily maximum

11.08.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 11. srpna (ČTK) - Akcie obchodované pražskou burzou v posledních dnech plní představy každého investora. Neúnavným růstem posouvají rekordní hodnoty a daří se jim i v době, kdy zahraniční akciové trhy ztrácí. Hlavní index PX 50 posunul maximum o 0,28 procenta na 1288,6 bodu. Užší index PX-D poprvé prolomil 3200 bodů a po zisku 0,33 procenta uzavřel na 3209,8 bodu, oznámila burza.

Nad všemi cennými papíry čněl výkon petrochemického Unipetrolu, jehož akcie vyrostly o 5,65 procenta na 165,49 koruny. Stavidla nákupních pokynů spustila informace o chystané valné hromadě svolané na popud menšinových vlastníků na 6. září. "Nadšení minoritních akcionářů před blížící se valnou hromadou a spekulace o nové nabídkové ceně pro odkup od společnosti PKN Orlen přímo katapultovaly akcie společnosti Unipetrol," uvedl Milan Andrys z makléřské firmy Cyrrus.

Většinový vlastník Unipetrolu, PKN Orlen, svoláním hromady dostal nůž na krk. Poláci 24. července ztratili hlasovací práva k Unipetrolu, protože Komise pro cenné papíry neschválila do 60 dní od převzetí majority ve firmě povinnou nabídku odkupu minoritních akcionářů za navrhovaných 103 korun. Svoláním hromady začíná souboj o čas, který může skončit i tím, že PKN Orlen bude stát ovládnutí Unipetrolu až o polovinu více než počítal, uvedl server Euro OnLine.

Novou nabídku k odkupu akcií vyhlížejí obchodníci každým dnem. "Očekáváme, že PKN předloží novou odkupní nabídku v co nejkratším termínu, protože komise má ze zákona až 13 pracovních dní na její posouzení a hromada se má konat za 18 pracovních dní. Mnoho času již tedy nezbývá," poznamenal Libor Vinklát z České spořitelny. Nabízená cena ale podle odhadů nepřevýší tržní kurz.

Více než jednoprocentním růstem na 874 korun dále upoutal výrobce léčiv Zentiva a poptávka byla i po cenných papírech elektrárenského ČEZ, jenž přidal 0,74 procenta na 547 korun. Naproti tomu Philip Morris spadl o 1,67 procenta na 19.848 korun.

Burza zprostředkovala obchody s akciemi podobně jako ve středu v letos podprůměrné hodnotě 2,9 miliardy korun. Nejvíce k tomu přispěly cenné papíry ČEZ s objemem přes jednu miliardu korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK