ČEZ splatil Rumunsku za firmu Oltenia dalších 440 milionů korun

02.02.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 2. února (ČTK) - Energetická společnost ČEZ splatila Rumunsku za distribuční firmu Electrica Oltenia, kterou koupila v minulém roce, dalších 15,5 milionu eur (přibližně 440 milionů korun). Informovala o tom mluvčí ČEZ Eva Nováková. Celkem tak ČEZ za rumunskou firmu zaplatil zhruba 4,9 miliardy korun.

Navýšení ceny souvisí podle Novákové s navýšením čistých aktiv distribuční firmy. Po prověrce hospodaření za rok 2004 a prvních devět měsíců minulého roku čistá aktiva stoupla o zhruba 29 milionů eur. "ČEZ tak za Oltenii doplatí 15,5 milionu eur, což představuje 51 procent přírůstku čistých aktiv a odpovídá majoritnímu podílu společnosti ČEZ v Oltenii," uvedla mluvčí.

"Jde o zcela poslední platbu podle uzavřené privatizační smlouvy. Výsledky Oltenie jsou výrazně lepší než se očekávalo v podnikatelském plánu, hospodaření společnosti se zlepšuje dynamickým tempem," uvedl ředitel ČEZ Romania Jan Veškrna.

Electrica Oltenia je největší z osmi rumunských rozvodných firem s téměř pětinovým podílem na trhu. Celkem firma zásobuje elektřinou 1,36 milionu zákazníků a zaměstnává 2970 lidí. V roce 2004 firma hospodařila se ziskem 46 milionů euro při tržbách 399 milionů.

ČEZ má v Rumunsku zájem i o další privatizovanou firmu Electrica Muntenia Sud. Závaznou nabídku na koupi 67,5procentního podílu firma podala v úterý. Soupeřit o podnik bude s dalšími sedmi společnostmi. ČEZ dosud získal také tři distribuční firmy v Bulharsku a v úterý rovněž podepsal smlouvu na koupi dvou elektráren v Polsku. Firma se rovněž zajímá o akviziční příležitosti na Slovensku, Ukrajině, Makedonii či Černé hoře.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK