HN: Tesco má údajně zájem o převzetí Aholdu

03.02.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 3. února (ČTK) - Mezi investory se šíří spekulace, že britský koncern Tesco má společně s finanční společností Kohlberg Kravis Roberts (KKR) zájem o převzetí nizozemské firmy Ahold. Tyto spekulace vyhnaly hodnotu akcií Aholdu, který je pátým největším maloobchodním koncernem na světě, o téměř pět procent nahoru. S odvoláním na německý list Handelsblatt to píšou Hospodářské noviny.

"Existují spekulace o tom, že konsorcium Tesco a KKR podá na Ahold nabídku," citovala agentura Bloomberg analytika makléřské firmy Rabo Securities Patricka Roquase. Ani jedná z firem, které působí také na českém trhu, nechtěla tyto informace komentovat, stejně tak je odmítla komentovat i KKR.

Odborníci na trh možnost převzetí připouštějí. "Takové převzetí by zajisté nebylo nepravděpodobné," řekl Roquas listu Handelsblatt.

Převzetí Aholdu by Tesku zajistilo posílení aktivit ve východní Evropě. V některých zemích by však mohly nastat potíže s antimonopolními úřady. Tesco je s obratem 54 miliard eur (víc než 1,5 bilionu korun) jedničkou na trhu v Británii a čtvrtou největší maloobchodní firmou na světě. V Česku a na Slovensku si svou pozici koncern posílil tím, že loni na podzim oznámil převzetí celkem 15 hypermarketů francouzského řetězce Carrefour.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK