Zahraniční obchod měl loni poprvé přebytek

03.02.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 3. února (ČTK) - Česká republika loni poprvé v historii vyvezla více zboží, než dovezla. Zahraniční obchod skončil přebytkem 41,9 miliardy korun, především díky vývozu automobilů, oznámil Český statistický úřad. O rok dříve měl zahraniční obchod deficit přes 26 miliard korun. Analytici první přebytek obchodní bilance od roku 1993 očekávali.

V samotném prosinci obchodní bilance skončila schodkem 3,9 miliardy korun po listopadovém přebytku 1,7 miliardy korun. I v tomto případě šlo o nejlepší prosincový výsledek od roku 1993.

Loni exportéři vyvezli zboží za 1,871 bilionu korun, což představuje meziroční nárůst o 8,6 procenta. Celkový dovoz činil 1,830 bilionu korun a byl meziročně o 4,6 procenta vyšší.

Rozhodující příznivý vliv na vývoj bilance měl obchod se stroji a dopravními prostředky, kde vzrostlo aktivum o 82,3 miliardy korun. Zvýšil se také přebytek obchodu s polotovary a materiály o 6,8 miliardy a s průmyslovým spotřebním zbožím o 6,3 miliardy korun. Deficit obchodu s chemickými výrobky se snížil o 5,3 miliardy. Naopak nepříznivě ovlivnilo saldo prohloubení deficitu bilance s minerálními palivy o 40,2 miliardy korun.

Z teritoriálního hlediska byl přebytek obchodní bilance se státy Evropské unie o 56,8 miliardy vyšší než o rok dříve. Se státy mimo EU se schodek obchodu snížil o 11,5 miliardy korun.

Zlepšilo se například saldo obchodu s Francií o 20,8 miliardy, Spojenými státy o 16,1 miliardy, Slovenskem o 12,3 miliardy a Německem o 4,8 miliardy korun. Zhoršila se naopak bilance obchodu s Nizozemskem o 23,8 miliardy korun, Ruskem o 22,4 miliardy a Čínou o 3,4 miliardy korun.

Obchodu se dařilo i v posledním měsíci roku. Vývoz se meziročně zvýšil o 7,8 procenta a dovoz o 3,4 procenta. Bilance tak skončila schodkem 3,9 miliardy korun, což je o 5,7 miliardy lepší výsledek ve srovnání s prosincem 2004. "Jde o nejnižší prosincový deficit v historii České republiky," uvedl ČSÚ.

Se státy EU bylo saldo aktivní 14,1 miliardy korun, se státy mimo Evropskou unii pasivní 18 miliard.

V prosinci se opět zlepšil obchod se stroji a dopravními prostředky. Jejich vývoz stoupl meziročně o 9,5 miliardy korun.

Snížil se schodek bilance se surovými materiály o 1,2 miliardy korun a potravinami a živými zvířaty o miliardu. Pasivum v obchodě s průmyslovým spotřebním zbožím 0,8 miliardy přešlo do aktiva 0,2 miliardy korun. Nepříznivý vliv na bilanci měl obchod s minerálními palivy, kde se zvýšil schodek především kvůli dovozu ropy a zemního plynu o čtyři miliardy korun.

Z teritoriálního hlediska vzrostlo v prosinci kladné saldo se státy EU o 4,2 miliardy korun, se státy mimo EU se schodek snížil o 1,5 miliardy korun. Bilance se zlepšila především s Itálií, Spojenými státy, Francií a Ukrajinou. Zhoršilo se naopak saldo obchodu s Čínou, Ruskem, Nizozemskem a Německem.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK