Španělsko povolilo spojení Gas Naturalu a Endesy s podmínkami

03.02.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


MADRID 3. února (ČTK) - Španělská vláda s podmínkami schválila, aby Gas Natural převzal za 22 miliard eur svého většího rivala Endesu. V evropské energetice tak může vzniknout nový gigant, napsala agentura AP.

Souhlas vlády byl nejdůležitějším rozhodnutím o dopadu akvizice na hospodářskou soutěž a předcházelo mu doporučení od ministerstva financí. Pokud akvizice projde, vznikne první firma podnikající ve Španělsku v plynárenství i elektroenergetice zároveň a jedna z největších energetik v Evropě.

V rámci podmínek, které si vláda vymínila, bude muset firma odprodat část výroby elektřiny a vzdát se velkého počtu odběratelů plynu. Kabinet si tím chce zajistil, že ve španělské energetice nevznikne monopol. Gas Natural je největší distributor zemního plynu v zemi, ale proti Endese je zhruba poloviční.

První náměstkyně předsedy vlády María Fernándezová uvedla, že převzetí neomezí konkurenci v energetice. Nezávislý španělský protimonopolní úřad byl ale proti a návrh dohody v lednu zamítl. Vládnímu souhlasu předcházelo pět měsíců ostré diskuse mezi socialistickou vládou a konzervativci, kteří byli proti akvizici.

Návrh dohody budou nyní posuzovat regulátoři akciových trhů ve Španělsku a USA. Teprve poté bude Gas Natural moci předložit nabídku akcionářům Endesy. Ta nabídku označila za podhodnocenou a pokusila se ji soudně zablokovat. Druhý nejvyšší evropský soud ale převzetí Endesy nezablokoval s tím, že firma neprokázala vážné a nenapravitelné škody, které by jí mohly vzniknout.

Fernándezová připomněla, že je Španělsko příliš závislé na dovozu energie. Nová firma proto bude mít silnější pozici pro vyjednávání se zahraničními dodavateli. Konzervativní Lidová strana obviňovala vládu z toho, že akvizici schválila z politických důvodů, kabinet to ale odmítá, napsala agentura.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK