Arcelor se v boji proti Mittalu nebude spojovat s jinou firmou

03.02.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PAŘÍŽ 3. února (ČTK) - Západoevropská ocelářská skupina Arcelor vyloučila, že by se ve snaze ubránit se před nepřátelskou nabídkou globální ocelářské jedničky Mittal Steel odevzdala do rukou nějakého přátelského partnera. Šéf Arceloru Guy Dollé také poněkud obrousil hrany své kritiky na adresu indicko-britského ocelářského magnáta Lakshmiho Mittala.

Mittal Steel, mimo jiné vlastník největší české hutě v Ostravě, před týdnem překvapivě nabídl za Arcelor 18,6 miliardy eur. Tato transakce by spojila do jednoho gigantu dvě největší ocelářské skupiny světa. Proti převzetí však vystoupily vlády tří západoevropských zemí, z jejichž podniků Arcelor v roce 2002 vznikl, v obavě o pracovní místa a ztráty "evropského šampióna" v oboru.

Na trhu se objevily dohady, že Arcelor by se v zájmu obrany před Mittalem mohl nechat koupit v přátelské transakci zachráncem, tzv."bílým princem", jehož roli by mohla hrát globální trojka Nippon Steel. Dollé to však v dnešním vydání listu Les Echos vyloučil. "Bílý princ pro nás v odvětví neexistuje a nevěřím, že existuje ve finančním sektoru," řekl. Zpochybnil i možnost volnější aliance obou firem, podobné té, kterou má automobilka Renault s japonským Nissanem.

Dollé dnes nevyloučil, že by mohl se svým oponentem promluvit. Příležitost k tomu má na dnešní ocelářské konferenci v Paříži. Před vstupem do hotelu, kde se konference za přísných bezpečnostních opatření koná, však Dollé na otázky týkající se jednání s Mittalem odpovědět odmítl.

Mittal se svým synem Adityou tento týden objížděli západní Evropu a snažili se přesvědčit o smysluplnosti své nabídky především Lucembursko, Francii a Španělsko, kde má Arcelor zakladatelské závody. Mittal opakovaně zdůrazňoval, že firma po spojení s Arcelorem nehodlá zavřít ani jeden závod nebo propouštět.

Francouzský ministr financí Thierry Breton dnes zmírnil svůj negativní postoj k Mittalu, když řekl, že rozhodnutí bude na akcionářích Arceloru. Francie je v poslední době z Bruselu kritizována za svůj ekonomický nacionalismus a snahy udržet klíčové podniky v domácích rukou.

Akcie Arceloru sice po přeložení nabídky vzrostly zhruba o 30 procent, nyní však jsou těsně pod úrovní nabídky Mittalu. Analytici počítají s tím, že Mittal by mohl nabídku zvýšit, bojí se však, že politické intervence by mohly transakci zmařit.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK