Do provozu se vrátilo všech pět Pendolin, jezdí bez problémů

03.02.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 3. února (ČTK) - České dráhy nasadily do provozu všech pěr rychlovlaků Pendolino, které před několika týdny vyřadila z provozu výrobní závada. Celkem tři soupravy jezdí na trase z Prahy do Ostravy a dvě zajišťují dva páry spojů mezi Prahou, Brnem a Břeclaví. "Všechna Pendolina jezdí bez problémů podle jízdního řádu," řekl mluvčí Českých drah Aleš Ondrůj.

Mezi Prahou a Ostravou dráhy rychlovlaky nasazují jako spoje SuperCity s povinnou rezervací. Do Brna jezdí jako InterCity nebo EuroCity. Do konce února platí na SuperCity Pendolina 20procentní sleva.

ČD nasadily do provozu Pendolina v polovině loňského prosince. V lednu letošního roku se ale vlaky začaly potýkat s poruchou, která postupně vyřadila z provozu všech pět souprav nasazených do provozu s cestujícími. Dráhy je proto v rámci reklamace vrátily výrobci k opravě. Šestý vlak je uzpůsoben k testování kolejí, ve kterém bude pokračovat, jakmile to dovolí počasí. Sedmá souprava čeká na vydání technického osvědčení.

Náklady ani škody, které odstavení vlaků způsobilo, zatím ČD nevyčíslily. Pravděpodobně půjde o desítky milionů korun. Celkem České dráhy za vlaky zaplatily 4,3 miliardy korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK