Komise pro cenné papíry rozdávala vysoké milionové pokuty

05.02.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 5. února (ČTK) - Pokuty výjimečných milionových hodnot v poslední době udělovala Komise pro cenné papíry. Středisko Služeb Kupónové Privatizace má zaplatit dva miliony korun, Česká pošta 1,5 milionu korun a Rhinoceros 800.000 korun. ČTK převzala údaje ze seznamu lednových pravomocných rozhodnutí komise na webových stránkách.

Středisko Služeb Kupónové Privatizace a firma Rhinoceros se podle státního regulátora provinily tím, že poskytovaly investiční služby bez potřebných povolení. Česká pošta pak podle zjištění komise zase na několika pobočkách chybovala při nabízení investičních produktů.

Případy se řeší delší dobu. Firmy se snažily hájit a podávaly rozklady a záležitost Rhinoceros stačil projednat i soud. Společnostem Rhinoceros a Česká pošta se nakonec podařilo dosáhnout snížení původních pokut.

Prohřešky České pošty, mezi než patřily služby od nedostatečně odborně způsobilých zaměstnanců či špatná evidence, komise zjistila koncem roku 2004. Se střediskem, jehož název podle médií připomíná existující firmu pro centrální vedení cenných papírů, komise zahájila správní řízení v létě 2004. Proti aktivitám Rhinoceros zakročil úřad ještě o rok dříve.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK