Koruna posílila na 28,30 Kč/EUR, je pět haléřů od svého maxima

06.02.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 6. února (ČTK) - Česká měna posílila zhruba o 15 haléřů na 28,30 Kč/EUR, a je tak pět haléřů od svého historického maxima. Důvodem výrazného zpevnění je zájem investorů o všechny středoevropské měny, řekl ekonom Živnobanky Patrik Rožumberský. Vůči dolaru koruna mírně posílila na 23,63 Kč/USD.

K silnějším hodnotám dnes směřuje i slovenská koruna, polský zlotý a maďarský forint. Vývojem celého regionu by se kurz koruny měl řídit i po zbytek dne. Podle Rožumberského by se kurz mohl pohybovat v pásmu 28,25 až 28,45 Kč/EUR.

Koruna zpevnila již v pátek, kdy jí pomohly lepší výsledky prosincového zahraničního obchodu. Předtím několik dnů oslabovala, což bylo důsledkem varovných prohlášení centrální banky a politiků, nejisté budoucnosti továrny LG Philips, oznámené investici ČEZ či obratu na eurodolarovém trhu.

Podle Radima Krejčího z Patria Online je česká měna v posledních týdnech nadhodnocená zhruba o čtyři procenta. Některé zahraniční instituce však koruně předpovídají rychlé posilování. Bank of Scotland očekává na konci roku kurz až 27 Kč/EUR. analytici Sal.Oppenheim zase předpověděli, že při přechodu na euro v roce 2010 bude kurz koruny 23,50 Kč/EUR.

Pro další směřování bude důležitý vývoj na eurodolarovém trhu. Ve středu navíc ČSÚ zveřejní lednovou inflaci, která by mohla napovědět další vývoj úrokových sazeb. Ekonomové i centrální banka čekají na to, jak se do růstu cen promítlo zvyšování cen energií. V případě nízké inflace by mohlo přijít snížení sazeb, což by snížilo i atraktivnost měny.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK