Americký rozpočet počítá hlavně s výdaji na obranu

06.02.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


WASHINGTON 6. února (ČTK) - Americký prezident George Bush předložil Kongresu návrh rozpočtu na příští rok, který počítá hlavně s růstem výdajů na obranu. Utlumeny budou naopak některé plánované výdaje, a to i v rámci zdravotní péče. Rozpočet počítá s deficitem 354 miliard dolarů (asi 8,4 bilionu Kč). Výdaje budou činit 2,77 bilionu, příjmy 2,42 bilionu dolarů.

Prezidentův návrh ale předpokládá, že deficit v letošním roce vystoupí na rekordních 423 miliard dolarů (asi deset bilionů Kč), přestože v polovině loňského roku prognóza zněla na přibližně 341 miliard dolarů.

Prezidentovým záměrem je posílit úlohu státu v boji proti terorismu. Ve snaze přibrzdit růst deficitu chce ale Bush snížit výdaje v rámci celé řady vládních programů. Zatímco k obraně je rozpočet štědrý, méně pamatuje na udržení konkurenční schopnosti Ameriky a příliš se nevěnuje ani řešení otázky drahých pohonných hmot a paliv.

"Ve spolupráci s Kongresem jsme našim ženám a mužům v první linii ve válce s terorem poskytli peníze na to, aby mohli porazit našeho nepřítele. A aby odhalili, zlomili a zneškodnili intriky a aktivity teroristů," řekl Bush.

Objem rozpočtu je proti plánu na letošní rok vyšší o 2,3 procenta, protože rozpočet na fiskální rok 2006 počítá s výdaji 2,71 bilionu dolarů. Plánovaný deficit je však vyšší než původní záměr, který počítal s částkou 341 miliard dolarů. Fiskální rok v USA začíná v říjnu a končí v září.

V polovině roku se budou ve Spojených státech konat volby do Kongresu, připomíná agentura AP.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK