Koruna posílila na 28,44 Kč/EUR, k dolaru oslabila na 23,82 Kč

08.02.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 8. února (ČTK) - Česká měna posílila zhruba o šest haléřů na 28,44 Kč za euro, kde stála po 17:00. Na zveřejněnou vyšší inflaci nijak nereagovala, ke zpevnění přispěl vývoj na politické scéně na Slovensku. Vůči dolaru koruna následkem vývoje na světových trzích oslabila na závěrečných 23,82 Kč/USD. Vyplývá to z informací serveru Patria Finance.

"Zdá se, že ti, co se chtěli korun zbavit, se jich již zbavili a nespekulují na další pohyby. Po úterním výprodeji domácí měny se tak uzavřel prostor pro její další oslabování," uvedl analytik Volksbank Vladimír Pikora. Ve prospěch zastavení poklesu podle něj mluvil i vývoj na Slovensku, kde již investoři vědí, na čem jsou, když je již znám termín nových voleb.

Americká měna dnes k euru i koruně opět posilovala. "Ačkoliv bychom tyto zisky dolaru a ztráty eura mohli připisovat například varování ratingových agentur, že se zhoršuje ratingový výhled některých zemí eurozóny, hlavním důvodem je jednoduše vyšší úroveň úrokových sazeb v USA než v eurozóně," míní analytička Next Finance Markéta Šichtařová.

Kurz koruny bude podle analytiků klíčový pro další rozhodování centrální banky o nastavení úrokových sazeb. V případě výrazně silné měny stále nevylučují jejich pokles, nepovažují to však za příliš pravděpodobné.

Korunu na úvod týdne srazila politická krize na Slovensku. Z tamní vládní koalice vystoupilo Křesťanskodemokratického hnutí (KDH). Politické strany se pak večer dohodly na předčasných volbách, které by se měly konat 17. června. Řádný termín voleb připadal na září.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK