Aktuálně: Česko zřejmě nestihne slíbený podíl obnovitelné energie

09.02.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 9. února (ČTK) - Česko zřejmě nesplní slib Bruselu a nebude včas vyrábět dostatek elektřiny z obnovitelných zdrojů. Česká republika se při vstupu do Evropské unie zavázala, že v roce 2010 bude ve vodních a větrných elektrárnách či ve spalovnách biomasy vyrábět osm procent elektrické energie. Napsal to zpravodajský server Aktuálně.cz.

Podle kvalifikovaného odhadu ministerstva průmyslu činil však loni tento podíl jen asi 4,5 procenta. V národním programu na podporu obnovitelných zdrojů se přitom vláda zavázala, že v roce 2005 se bude vyrábět více než pět procent zelené elektřiny.

Nejvyšší kontrolní úřad, který před několika týdny kontroloval využívání státních peněz při podpoře výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů, už varoval, že naplnění osmiprocentního závazku v roce 2010 je ohroženo pokud se výrazně nezrychlí stavba nových větrných elektráren a dalších zelených zdrojů.

"Splnit náš závazek bude opravdu velmi obtížné," připustil i Martin Bursík (SZ), jeden z autorů zákona o obnovitelných zdrojích energie, jehož smyslem je právě podpora těchto typů elektráren.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK