Koruna mírně posílila na 28,41 Kč/EUR, k dolaru na 23,74 Kč/USD

09.02.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 9. února (ČTK) - Česká měna od rána posílila zhruba o tři haléře na 28,41 Kč za euro. Na trhu nejsou žádné důležité informace a negativní vliv slovenské krize již vyprchává. Vůči dolaru koruna rovněž mírně posílila na 23,74 Kč/USD, vyplývá z informací serveru Patria Online.

Ve středu koruna rovněž mírně posílila. Zkraje na kurz ještě doléhala slovenská krize, která vyústila v oznámení předčasných voleb. Poté však její vliv vyprchal a trhy ocenily vyšší lednovou inflaci.

Růst cen o 2,9 procenta snižuje šance, že centrální bankéři seberou odvahu bojovat proti silné koruně poklesem sazeb. Ten by mohl přijít jen v případě opětovného posílení měny k rekordním hodnotám. Část expertů předpokládá naopak oslabení až na hodnotu 28,90 Kč/EUR.

Do konce týdne neočekávají analytici žádné významné události. Koruna by tak dneska mohla být mírně silnější. K opětovnému posílení pod 28,30 Kč/EUR však prý bude měna potřebovat pozitivní impulz, který tento týden zřejmě nepřijde. Rizikem pro celý středoevropský region může být posilování amerického dolaru.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK