Akcie ČEZ dopoledne při mohutných obchodech propadly na 796,5 Kč

09.02.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 9. února (ČTK) - Akcie elektrárenské společnosti ČEZ přitáhly dopoledne na pražské burze dlouho nevídanou pozornost prodejců. Nepodařilo se jim uhájit psychologickou úroveň 800 korun a kolem 11:30 odepisovaly 2,3 procenta na cenu 796,5 koruny. Obchody s ČEZ se blížily k hodnotě 1,7 miliardy korun, což bylo více než za předchozí dva dny dohromady, vyplývalo z informací burzy.

Ztráta ČEZ ovlivnila celý trh. Hlavní index PX 50 oslabil o 0,27 procenta na 1522,7 bodu a druhý index PX-D přišel o 0,59 procenta na 3882,4 bodu.

Silný prodejní nápor pocházel podle obchodníků ze strany zahraničích i domácích investorů. "Objevilo se hned několik zahraničních prodejců a svými agresivními příkazy tlačí cenu k úrovni 800 korun," uvedl v dopoledním komentáři Ronald Schubert z firmy Patria Finance.

Makléřská společnost Fio zase vydala krátkodobé investiční doporučení k prodeji ČEZ. "Na burze se po odmlce začínají objevovat prodejci, kteří realizují zisky, a i přes nákupní objednávky ČEZ postupně ztrácí důležité úrovně. Z pohledu technické analýzy začíná být ČEZ krátkodobě vhodný k prodeji či ke spekulaci na pokles," shrnul makléř Fio Radek Neumann.

Akcie ČEZ tak příliš nepodpořila jiná zpráva. Investiční banka Morgan Stanley podle serveru www.patria.cz očekává, že výsledky ČEZ za čtvrté čtvrtletí pozitivně překvapí trh.

Akcie ČEZ letos patřily k nejsilněji rostoucím emisím burzy a ještě v pondělí uzavřely na novém rekordu 831 korun. Řada analytiků odhaduje hodnotu ČEZ ještě mnohem výše, část dokonce blízko tisícikorunové úrovně.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK