ČMZRB poskytne letos na podporu podnikání o miliardu korun méně

09.02.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 9. února (ČTK) - Českomoravská záruční a rozvojová banka (ČMZRB) poskytne letos na podporu malých a středních podnikatelů zhruba 1,9 miliardy Kč, což je asi o miliardu korun méně než loni. Na dnešní tiskové konferenci to řekl ředitel banky Ladislav Macka s tím, že tento pokles souvisí s letošním ukončením tříletého plánovacího období.

V loňském roce měla ČMZRB na podporu malého a středního podnikání 2,87 miliardy Kč, z toho 600 milionů korun pocházelo ze státního rozpočtu. Na 630 milionů korun získala banka z částek přijatých v minulých letech, 1,25 miliardy korun z vlastních půjček na finančním trhu a 340 milionů z fondů EU. Banka podle Macky stále více využívá splátek předchozích úvěrů.

"Pro tento rok počítáme se stejnými programy, které byly loni," uvedl Macka. Člen představenstva ČMZRB upozornil na to, že Evropská unie dává nyní větší důraz na rozvoj návratných forem podpory. Podíl nesplácejících podnikatelů se pohybuje mezi deseti až 20 procenty, nejvíce jich je u programů pro začínající podnikatele.

Banka poskytla v rámci operačního programu průmyslu a podnikání u programů Start a Kredit 767 úvěrů za 920 milionů korun, zatímco o rok dříve to bylo 213 úvěrů za 180 milionů Kč. V programu Záruka poskytla 825 záruk, což znamenalo meziroční nárůst o 11 procent. ČMZRB loni rozhodla o poskytnutí 257 záruk za 894 milionů Kč, které umožní žadatelům získat úvěry na opravy panelových domů za 1,34 miliardy Kč. To představuje proti roku 2004 nárůst téměř o polovinu.

ČMZRB ukončila v červnu uzavírání smluv o zvýhodněných úvěrech v rámci podpory vodohospodářských investic. Loni uzavřela ještě 40 smluv za 659 milionů Kč. Celkově uzavřela od roku 2001 takovýchto smluv 145 a poskytnuté úvěry dosáhly 3,13 miliardy Kč. Tím plně vyčerpala peníze, které pro jejich financování ČMZRB získala od Evropské investiční banky.

Banka od února zahájila program dlouhodobých úvěrů na financování infrastruktury nazvaného Obec. Program využívá peníze EU ze zdrojů určených na podporu měst a obcí. Výše úvěru se může pohybovat od 10 milionů do 100 milionů Kč. Úvěr je poskytován na dobu deseti let. Začátek splácení jistiny úvěru lze odložit až o 2,5 roku od uzavření smlouvy. Úroková sazba je pevná a je stanovena individuálně podle bonity příjemce úvěru.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK