Jihomoravští vinaři se s ministrem dohodli na vyšších dotacích

09.02.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


BRNO/BŘECLAV 9. února (ČTK) - Jihomoravští vinaři se s ministrem zemědělství Janem Mládkem dohodli na tom, jak jim stát pomůže z tíživé ekonomické situace. Pěstitelé a producenti dostanou vyšší příspěvky na integrovanou produkci, vzrostou i dotace na pojistné, řekl předseda břeclavské Agrární komory Jan Hajda. Rozhodovat se podle něj bude i o odpuštění půjček vinařům.

Ministr podle Hajdy vinařům slíbil například zvýšení příspěvku na integrovanou produkci ze 7300 na na 14.300 korun. Vinaři by tak mohli získat asi 63 procent toho, co dostávají jejich kolegové v okolních zemích Evropské unie. "Rozhodující je, že tato částka je základem pro jednání v následujících letech," vysvětlil Hajda.

Břeclavská komora v lednu pohrozila, že kvůli špatné ekonomické situaci uspořádá demonstraci. Ministerstvo na to reagovalo návrhem na zvýšení dotací na oplocení vinic, to však nepomohlo. Zástupci vinařů se pak setkali s poslanci zemědělského výborů, ani jejich schůzka ale demonstraci nezabránila. Situaci zklidnilo až jednání s Mládkem koncem ledna. Dnešní setkání přineslo další posun.

Loni dostali majitelé vinic za hrozny až o polovinu méně než v roce 2004, a přišli tak o víc než 300 milionů korun. Navíc se podle předsedy Svazu vinařů Jiřího Sedla meziročně zvýšil dovoz vína do Česka o 28 procent. Důsledkem je nezájem o české hrozny nebo jejich minimální cena.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK