Koruna v poklidu posílila na 28,37 Kč/EUR a 23,72 Kč za dolar

09.02.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 9. února (ČTK) - Česká měna dnes posílila zhruba o sedm haléřů na 28,37 Kč za euro, kde stála po 17:00. Trh při nedostatku důležitých informací sledoval pozitivní vývoj okolních měn. Vůči dolaru koruna rovněž zpevnila, a to až na závěrečných 23,72 Kč/USD. Vyplývá to z informací serveru Patria Finance.

"Spekulanti postrádali nové informace, a tak se nechali strhnout příznivou náladou ve středoevropském regionu. Ta byla podpořena zprávou, že slovenský parlament schválil za termín voleb 17. červen," uvedl analytik Volksbank Vladimír Pikora Investoři tak podle něj vědí, co je čeká, a umí tak lépe posoudit svá rizika.

Analytička Next Finance Markéta Šichtařová připomněla, že domácí měna již více než dva týdny prakticky stagnuje v širokém intervalu 28,30 až 28,50 Kč/EUR a není schopná se z něj vymanit. "V tom, aby koruna posílila, jí brání fakt, že je očividně k euru poněkud nadhodnocená," podotkla.

Do konce týdne neočekávají analytici žádné významné události. Rizikem pro středoevropský region může být posilování dolaru. Ten dnes k euru přešlapoval na místě. "Nejistota pramení z čekání na páteční klíčová data o americké obchodní bilanci. Její schodky byly až do konce roku 2004 jedním z hlavních důvodů pro oslabování americké měny," poznamenala Šichtařová.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK