Erste Bank loni zvýšila zisk o 36,7 procenta na 711,7 milionu eur

28.02.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA/VÍDEŇ 28. února (ČTK) - Rakouská Erste Bank Sparkassen, většinový vlastník České spořitelny, loni zvýšila čistý konsolidovaný zisk o 36,7 procenta na rekordních 711,7 milionu eur (asi 20,2 miliardy Kč). V roce 2004 skupina hospodařila se ziskem 520,8 milionu eur (14,8 miliardy Kč). Sdělila to Hana Cygonková z tiskového odboru banky.

Na základě dobrých finančních výsledků hodlá představenstvo Erste Bank navrhnout valné hromadě o deset procent vyšší dividendu ve výši 0,55 eura na akcii. Provozní zisk Erste Bank loni stoupl meziročně o 13,6 procenta na 1,65 miliardy eur. Za růstem jsou především čisté příjmy z poplatků a provizí, které se zvýšily o 10,7 procenta na 1,26 miliardy eur. Čistý úrokový výnos stoupl o pět procent na 2,8 miliardy eur.

Celková bilanční suma skupiny Erste loni vzrostla o více než devět procent na 152,7 miliardy eur. Návratnost kapitálu se zlepšila na 19 procent, kapitálová přiměřenost byla 6,8 procenta.

V následujících letech plánuje Erste Bank meziroční nárůst čistého zisku v průměru o více než 20 procent. Banka předpokládá, že toho dosáhne především díky dceřiným společnostem ve střední a východní Evropě.

Skupina Erste Bank je jednou z nejsilnějších skupin ve středoevropském regionu. Poskytuje služby zejména drobným klientům. Má více než 15 milionů zákazníků a zaměstnává přes 36 tisíc lidí, z toho téměř dvě třetiny mimo Rakousko.

Do skupiny Erste patří vedle České spořitelny i Slovenská sporiteuňa. V Chorvatsku loni fúzovala Riječka banka s Erste&Steiermärkische bank, v Maďarsku Erste koupila Postabanku a loni v srpnu dokončila v Srbsku koupi většinového podílu v Novosadské bance. Koncem loňského roku banka rovněž zvítězila v tendru na koupi většinového podílu největší rumunské banky Banca Comerciala Romana. Akcie Erste se obchodují na pražské burze.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK