Polsko snížilo základní úrokovou sazbu na čtyři procenta

28.02.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


VARŠAVA 28. února (ČTK) - Polská národní banka dnes druhý měsíc po sobě snížila úrokové sazby o čtvrtinu procentního bodu. Základní sazba se tak dostala na nové minimum 4,0 procenta. Snižování sazeb Varšavě umožňuje nynější inflace, která je nejnižší za více než dva roky.

Česká a maďarská centrální banka naopak v posledních dnech zachovaly sazby na dosavadní úrovni. Slovenská národní banka však dnes základní sazbu překvapivě zvýšila o půl procentního bodu na 3,5 procenta. Základní sazba České národní banky je na dvou procentech, základní sazba v Maďarsku je na šesti procentech.

Analytici byli v názoru na dnešní krok měnového výboru polské centrální banky rozděleni. Snížení sazeb čekala podle agentury Reuters jen asi polovina z nich, zatímco ostatní poukazovali na zrychlení hospodářského růstu, který bance v dalším uvolňování politiky zabrání.

Polsko loni snižovalo úroky v reakci na prudké zpomalení růstu hrubého domácího produktu a pokles inflace, a právě nízká inflace dovolila bance uvolňování měnové politiky obnovit. Meziroční inflace zůstala v lednu na více než dvouletém minimu 0,7 procenta.

Zároveň s nízkou inflací hraje ve prospěch poklesu úroků vývoj směného kurzu. Zlotý na počátku roku prudce rostl a po dočasných propadech je nyní asi půl procenta od tříapůlletého maxima vůči euru.

Tempo růstu polské ekonomiky se loni zpomalilo na 3,2 procenta z 5,3 procenta v roce 2004. Pro příští rok centrální banka očekává zrychlení až na 4,5 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK