Český Telecom a Eurotel vytvoří nový podnik Telefónica O2 ČR

01.03.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 1. března (ČTK) - Český Telecom a mobilní operátor Eurotel se spojí a vytvoří jeden podnik Telefónica O2 Czech Republic. Představenstvo to navrhne valné hromadě, která se sejde 27. dubna. Na tiskové konferenci to dnes sdělil generální ředitel Českého Telecomu Jaime Smith. Nová společnost by měla vzniknout v polovině letošního roku.

Smith vyčíslil přínos fúze s Eurotelem na zhruba 300 milionů eur (v přepočtu zhruba 8,5 miliardy korun). Přes 60 procent z této částky budou tvořit zvýšené výnosy, zbytek úspory nákladů, vysvětlil Smith.

Čistý zisk španělského telekomunikačního gigantu Telefónica vzrostl za loňský rok o 40 procent na 4,45 miliardy eur. K silnému růstu nezanedbatelně přispěly akvizice v čele s koupí Českého Telecomu, sdělila dnes společnost.

Skupina Český Telecom loni zvýšila konsolidovaný čistý zisk o devět procent na 6,2 miliardy korun. Výnosy společnosti naopak o 0,8 procenta klesly na 61 miliard. Na výsledcích se výrazně podílela 100procentní dceřiná firma Eurotel, která zvýšila příjmy o dvě procenta na 30 miliard korun. Výnos na zákazníka ale Eurotelu klesl z 526 Kč měsíčně na 510 korun.

Telecom je od poloviny loňského roku součástí španělské Telefóniky. Ta získala od státu 51 procent akcií a dalších 18 procent odkoupila na trhu od ostatních akcionářů. Český Telecom snížil loni počet zaměstnanců z 8794 na 7524 lidí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK