LN: Kia získá od Slovenska o tři miliardy korun vyšší dotace

02.03.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 2. března (ČTK) - Investice korejské automobilky Kia Motors do výstavby automobilky na Slovensku se slovenské vládě prodraží o víc než tři miliardy slovenských korun. Slovenské ministerstvo hospodářství podle nejnovějších odhadů předpokládá, že vláda podpoří celou investici včetně veškerých dotací částkou 10,6 miliardy korun místo původních 7,4 miliardy slovenských korun. Píšou to dnešní Lidové noviny.

Vyšší výdaje zdůvodňují ministři především neočekávanými průtahy při výkupu potřebných pozemků. Vláda musela přistoupit na požadavky majitelů půdy, kteří chtěli za své pozemky, na nichž má továrna stát, vyšší cenu, než jakou stát nabízel. Ministr financí Ivan Mikloš zároveň již dříve uvedl, že za prodražení investice mohou některé nedostatky, které provázely přípravu investice.

Podle Mikloše šlo o špatné řízení investice ze strany bývalého ministra hospodářství Pavla Ruska. Vyšší státní podporu zapříčinilo i rozhodnutí automobilky zvýšit roční výrobní kapacitu závodu o polovinu na 300.000 vozidel.

S výstavbou závodu u Žiliny za zhruba miliardu eur se začalo před necelými dvěma lety. Kia plánovala spustit v příštích měsících zkušební provoz, samotná výroba měla začít v prosinci. Kia také kritizovala vládu za to, že navzdory dřívější dohodě odmítla podpořit investičními pobídkami dodavatele pro závod u Žiliny. Zkritizovala ji i za pomalý výkup pozemků pro továrnu. Automobilka proto zvažuje podání žaloby nebo mezinárodní arbitráž.

Kia je dceřinou společností automobilky Hyundai, která se má již brzy rozhodnout, zda postaví svůj nový závod v ČR.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK