Skupina Slovak Telecom vykázala loni čistý zisk dvě miliardy Sk

02.03.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


BRATISLAVA 2. března (zpravodaj ČTK) - Dominantní slovenský operátor pevných linek Slovak Telecom, který zahrnuje mobilního operátora T-Mobile Slovensko, hospodařil loni s konsolidovaným čistým ziskem dvě miliardy slovenských korun. Výsledky nejsou meziročně srovnatelné vzhledem k loňskému ovládnutí T-Mobile. ČTK o tom informovala společnost.

Konsolidované výnosy ST, který patří do skupiny Deutsche Telekom, loni dosáhly 29,2 miliardy korun. Z pevných linek Telecom utržil před konsolidací 16 miliard korun, z mobilní sítě získal 14,6 miliardy Sk. Celkové provozní náklady operátora činily 16,5 miliardy Sk. Zisk společnosti před zdaněním, odpisy, úroky a amortizací (EBITDA) tak byl 12,7 miliardy Sk.

"Hlasový provoz v pevné síti mírně klesá, přičemž zákazníci upřednostňují telefonování prostřednictvím mobilních telefonů," uvedl k loňskému vývoji předseda představenstva Miroslav Majoroš.

V pevné síti Telecom meziročně snížil čistý zisk na 900 milionů Sk z 2,3 miliardy v roce 2004. Výnosy z pevných linek meziročně klesly o 4,8 procenta.

ST koupil 49 procent akcií T-Mobile na přelomu loňského roku, a zcela tak ovládl menšího ze dvou slovenských mobilních operátorů. T-Mobile zveřejní výsledky samostatně.

Ke konci prosince společnost evidovala v pevné síti zhruba 1,32 milionu telefonních linek.

Investice celé skupiny loni dosáhly 6,8 miliardy korun a směřovaly zejména do rozšíření kapacity sítě, zvýšení efektivity a rychlého internetu. ST zaměstnával koncem uplynulého roku 6803 pracovníků.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK