MZe:Všechny domácnosti možná obdrží leták s údaji o ptačí chřipce

06.03.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 6. března (ČTK) - Všechny české domácnosti možná dostanou do schránky leták s údaji a doporučeními ohledně ptačí chřipky. Tento způsob informování zvažuje ministerstvo zemědělství. Musí ale vyhodnotit, zda by plošná letáková kampaň nebyla příliš nákladná a z čeho by se případně platila. Novinářům to dnes řekl po jednání s evropským komisařem pro zdraví a ochranu spotřebitelů Markosem Kyprianem ministr zemědělství Jan Mládek. Ptačí chřipka, preventivní opatření a způsoby informování lidí byly hlavním tématem rozhovoru.

"Myslíme si, že je třeba, aby veřejnost dostávala férovou informaci o tom, že existuje nějaké nebezpečí, ale zároveň aby nepropadala zbytečné panice, jak se to občas stává v tomto případě," uvedl Mládek. "Dospěli jsme k tomu, že je třeba hledat všechny kanály, jak sdělovat informace veřejnosti," dodal.

Resort má zatím připraven leták, který bude distribuován mimo jiné na potravinářském veletrhu Salima. Ten se obrací k občanovi jako ke konzumentovi potravin a radí mu, jak postupovat, aby minimalizoval riziko nákazy. MZe plánuje doplnit ještě informace pro drobné chovatele drůbeže, aby i oni měli jasný návod, jak si počínat. Podnikatelských chovů se týkají přijatá mimořádná veterinární opatření, uvedl Mládek.

V Česku platí jako v dalších členských zemích EU unijní legislativa, v níž jsou preventivní opatření vůči ptačí chřipce jasně definována, uvedl Kyprianu. Zároveň zdůraznil, že je třeba vzdělávat a informovat veřejnost a zaměřit se na dozor, monitoring ptáků a sledování nákazové situace.

V Česku se zatím ptačí chřipka neobjevila, je už ale ve všech okolních zemích a výskytů v Evropě celkově přibývá.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK