Podle analytiků skončil zahraniční obchod v lednu v přebytku

06.03.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 6. března (ČTK) - Zahraniční obchod skončil v lednu přebytkem zhruba deset miliard korun, odhadli v průměru analytici oslovení ČTK. Důvodem byl především rozjezd výroby v kolínské automobilce TPCA na plnou kapacitu. Pomohly rovněž tradičně nízké dovozy zboží, nezvyšovaly se ani ceny ropy a plynu. Za celý rok analytici odhadují přebytek obchodní bilance mezi 60 a 80 miliardami korun.

"Lednové číslo by mělo být srovnatelné s loňským výborným výsledkem díky prudkému růstu výroby automobilů," uvedl analytik ČSOB Petr Dufek. Výroba v automobilce TPCA nedávno najela na plnou výrobu 300 tisíc vozů ročně. Její produkce je téměř výhradně určena na export, což se samozřejmě musí viditelně a příznivě projevit na hodnotách českého vývozu a celkové obchodní bilanci, dodal.

K dobrému výsledku zahraničního obchodu by měly přispět i nižší a levnější dovozy. "Spotřebitelská poptávka bývá vyčerpána vánočními nákupy a silvestrovským veselím, s investiční poptávkou to v první čtvrtině roku také nebývá valné," řekl ekonom Patria Finance David Marek. Lednový dovoz je podle něj zpravidla nejnižší z celého roku.

Objem exportů v lednu zřejmě vzrostl i proto, že řada firem doháněla výrobu a vývoz, které v prosinci odložily kvůli vánočním svátkům a čerpání dovolených. Ještě většímu přebytku obchodu brání rychle posilující koruna, která exportérům snižuje tržby i zisky. Za poslední rok česká měna zpevnila téměř o pět procent. To je podle vývozců likvidační, a proto nedávno založili krizový štáb, pomocí kterého chtějí posilování koruny bránit.

Bez změny směnných relací by obchodní bilance byla lepší zhruba o sedm až osm miliard korun, uvedl Marek. Nadějí pro české vývozce je naopak německý trh, který by se letos měl po předchozím vleklém útlumu konečně dočkat oživení.

Lednový výsledek obchodní bilance zveřejní Český statistický úřad v úterý. Pokud bude výsledek proti tržnímu očekávání výrazně horší, mohlo by to způsobit oslabení koruny, uvedl Miroslav Plojhar ze Citibank. On sám předpokládá přebytek jen 4,5 miliardy Kč. Naopak nad očekávání lepší čísla by koruně mohla pomoci k silnějším hodnotám.

Loňský rok přinesl první přebytek zahraničního obchodu v historii ČR, a to téměř 42 miliard Kč. Letos by se měl přebytek podle ekonomů vyšplhat na 60 až 80 miliard korun, přičemž hlavním tahounem budou stejně jako v lednu automobily. Naopak dlouhodobě negativně na obchod se zbytkem světa působí dovozy drahé ropy a plynu, dodal Petr Sklenář ze společnosti Atlantik FT.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK