Japonské akcie klesly po prodejích Softbank, dolar zpevnil

07.03.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 7. března (ČTK) - Akcie na japonské burze klesly o více než jedno procento a ztratily většinu pondělních zisků. Investoři prodávali zpět akcie Softbank v obavě, že finance této firmy by mohly utrpět případným převzetím mobilní divize britské Vodafone Group. Na devizovém trhu dolar dále zpevnil k euru i jenu a investoři se zde připravují na nadcházející zasedání japonské centrální banky.

Tokijský index Nikkei 225 v závěru klesl o 1,1 procenta na 15.726,02 bodu. Ztratil tak větší část pondělního vzestupu, kdy získal 1,5 procenta.

Akcie internetové skupiny Softbank, které v pondělí stouply o čtyři procenta, dnes spadly o 8,5 procenta. Po pondělním optimismu nad jednáním Vodafonu o prodeji japonského mobilního operátora této firmě se dnes investoři zaměřili na finanční zátěž, kterou by tím musela Softbank nést. Transakce by stála Softbank až dva biliony jenů (17 miliard dolarů).

Rostly naopak akcie automobilky Suzuki, protože firma v pondělí sdělila, že zachová provozní spolupráci s americkou General Motors. Ta prodá většinu ze svého 20procentního podílu na Suzuki.

Akciový i devizový trh nyní upírají pohledy na středeční začátek zasedání rady Bank of Japan. Ta by měla podle očekávání ukončit pět let trvající extrémně uvolněnou měnovou politiku a přestat trh zaplavovat nadlimitními objemy peněz.

Případné zvýšení nynějších nulových úroků však zatím podle analytiků není na pořadu dne, proto kurz jenu z měsíčního maxima k dolaru z minulého týdne klesá od počátku týdne zpět. Rovněž euro k dolaru sestoupilo z měsíčního maxima z blízkosti 1,21 USD a kleslo pod 1,20 USD.

Ke konci tokijského obchodování jen k dolaru nepatrně klesl na 117,61 JPY z pondělního závěru 117,55 JPY. Euro k dolaru oslabilo na 1,1969 USD z předchozích 1,2020 USD.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK