SZIF chce zpřísnit podmínky pro udělování značek kvality Klasa

07.03.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 7. března (ČTK) - Podmínky pro udělení značky kvality Klasa budou přísnější. Státní zemědělský intervenční fond (SZIF) chce ke změnám v hodnocení potravin přistoupit ještě v první polovině roku. SZIF by tak měl dosáhnout stoprocentní čistoty základních surovin, některé přídavné látky z českých potravin vedených pod značkou Klasa zcela zmizí, řekl novinářům ředitel fondu Jan Höck.

Klasu, která je jádrem státního programu na podporu domácích potravin, mohli ke konci loňského roku spotřebitelé nalézt na 852 výrobcích od 143 firem. Ve středu značku dostane dalším 183 výrobkům. Produkt známku získává na tři roky, pokud splní stanovené požadavky. Jde například o to, aby se dodržovala stanovená spotřeba domácích surovin.

SZIF uvažoval podle Höcka o vytvoření speciálního označení pro výrobky, které už v programu Klasa jsou. "Nakonec jsme ale rozhodli, že je na to brzo a spotřebitele bychom mátli. Chceme tak do úrovně nadstandardní kvality posunout právě značku Klasa," vysvětlil ředitel.

Podle nových pravidel by měli výrobci omezeno používání doplňkových surovin, jako je sušené odstředěné mléko nebo enzymatické přísady v pečivu. Firmě, která už Klasu má a podmínky nesplní, nebude značka prodloužena. Na kvalitu potravin by měla stejně jako dosud dohlížet Státní zemědělská a potravinářská inspekce.

Fond chce více spolupracovat také s obchodními řetězci. "Chceme se s nimi domluvit na prostorech, kde by byly pouze výrobky značky Klasa, anebo alespoň na výraznějším označení regálů," upřesnil Höck.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK