Ústavní soud zrušil vládní nařízení o rozdělení cukerné kvóty

08.03.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


8. března (ČTK) - Ústavní soud zrušil vládní nařízení, kterým byla rozdělována cukerná kvóta. Vláda při jeho prosazování podle soudu chybovala. Zatím nejsou zřejmé přesné důvody zrušení, soud začal s výkladem argumentace. Podle všeho však soud došel k závěru, že vláda vydáním nařízení zasáhla do sféry, kterou řídí normy Evropské unie.

"Jde u úpravu vnitrostátní, ale nelze pominout, že jde o problematiku, jejíž původ pramení z komunitárního práva," řekla soudkyně Eliška Wágnerová. Zdůraznila, že evropské právo je pro český stát závazné.

Ústavní soud jednal o stížnosti skupiny poslanců na dva roky staré vládní nařízení, které regulovalo výrobu cukru kvótami. Jednání bylo 5. ledna přerušeno, protože poslanci požadovali, aby se soud zabýval i případným zrušením normy, kterou vláda nahradila původně kritizovaný předpis. S tím ústavní soud souhlasil.

"Usilujeme o jiný způsob regulace produkce cukru," řekl dnes u soudu advokát nespokojených poslanců Aleš Gerloch. "Ten současný je nespravedlivý a vytváří podmínky pro korupci," doplnil jej poslanec ODS Miloslav Kučera. Ministr a šéf legislativní rady vlády Pavel Zářecký naopak řekl, že klíč pro rozdělování kvóty je v pořádku a v souladu s právem českým i evropským.

Ústavní soud zrušil vládní nařízení upravující cukerné kvóty v minulosti již dvakrát. Poprvé v roce 2001, podruhé zasáhl o rok později, když zrušil některá podstatná ustanovení dotyčného předpisu a regulace se prakticky rozpadla. Právě kvůli tomu, že dvakrát padl systém kvót rozdělených podle referenčního období, nynější rozdělení vychází z produkční kapacity cukrovarů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK