EK: S nováčky nelze zacházet hůře než s cizinci mimo EU

14.03.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Štrasburk 14. března (zpravodaj ČTK) - I když si "staré" země EU chrání svůj pracovní trh před nováčky, tito zájemci o práci mají mít přednost před obyvateli z nečlenských zemí. Vyplynulo to v pondělí z odpovědi místopředsedy Evropské komise na interpelace liberálních poslanců Evropského parlamentu.

"Podle přístupových smluv staré členské státy, které uplatňují přechodné období (na volný pohyb pracovních sil), musí dát přednost pracovníkům z nových členských zemí (oproti občanům třetích států)," uvedl Franco Frattini.

Podle komisaře nelze s nováčky ve "starých zemích" zacházet hůře než s obyvateli nečlenských zemí, tedy jim nelze klást v hledání práce větší překážky. Pokud daný stát neumožňuje volný přístup na svůj pracovní trh občanům nových členských zemí EU, nemůže jej umožnit ani občanům třetích států. "Není možné zacházet s občany nových zemí hůře," dodal Frattini.

Připustil nicméně, že reálná situace vyžaduje objasnění, a proto přislíbil, že komise rozešle do metropolí dopis s výkladem unijních pravidel.

Debatující poslanci přijali komisařovo prohlášení jen jako dílčí odpověď na situaci, kdy se nováčci mohou cítit jako "druhořadí občané", před nimiž se zabouchávají dveře i v "evropském roce mobility pracovních sil". Nicméně rozhodnutí náleží výlučně členským státům, hlas EK a EP je pouze poradní.

Pouze Británie, Irsko a Švédsko hned při rozšíření EU otevřely pracovní trh nováčkům, zatímco tucet zbývajících zemí využil přechodných období z přístupových smluv. Tyto státy se mají do konce dubna rozhodnout, zda restrikce prodlouží o další tři roky. Zatím jen Finsko, Portugalsko a Španělsko oznámily, že pracovní trh od 1. května otevřou.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK