ČSÚ: Dovozní ceny v lednu meziročně rostly, ceny vývozu klesly

14.03.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 14. března (ČTK) - Ceny dovozu do ČR v lednu meziročně vzrostly o 2,7 procenta, zatímco ceny vyváženého zboží o dvě procenta klesly. Na růstu dovozních cen se podílel hlavně růst cen plynu, ropy a ropných výrobků o víc než 41 procent. Na pokles vývozních cen mělo největší vliv hlavně snížení cen oceli, železa a kůže. Uvedl to Český statistický úřad.

Dovážené hotové výrobky zlevnily o 8,4 procenta, zlevnily i stroje a dopravní prostředky. Dopravní prostředky a stroje zlevnily o 1,3 procenta i na vývozu, zlevnily hlavně kancelářské stroje a výpočetní technika.

Proti prosinci klesly dovozní ceny o 0,2 procenta a nejvíc je ovlivnil pokles cen strojů a dopravních prostředků o 0,6 procenta. Vývozní ceny vzrostly meziměsíčně o 0,1 procenta, a to hlavně kvůli vyšším cenám nerostných paliv.

Světové ceny vzrostly v únoru meziročně o 36,1 procenta. Ceny ropy a zemního plynu zpomalily nárůst na 38,7 procenta z lednových téměř 45 procent. Proti únoru klesly světové ceny průmyslových surovin a potravin celkem o 1,3 procenta. Hlavním důvodem byl pokles cen ropy a zemního plynu o 2,1 procenta. Ropa Brent zlevnila o 3,9 procenta. Zdražovaly kovy, naopak zlevnilo dřevo.

Směnné relace, tedy poměr růstu cen vývozu vůči růstu cen dovozu, vzrostly v lednu meziměsíčně na úroveň 100,3 procenta. Meziročně se naopak ocitly na úrovni 95,4 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK