Evropští podnikatelé stárnou; v ohrožení miliony pracovních míst

14.03.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 14. března (zpravodaj ČTK) - Evropu trápí dosud všeobecně přehlížený jev. Majitelé malých a středních firem totiž rychle stárnou a přílišná byrokracie komplikuje převod podniků na dědice, či nové vlastníky. Během příštích deseti let odejde do důchodu celá jedna třetina podnikatelů v Evropské unii, převážně těch, kteří vlastní rodinné firmy. Každý rok se tak podle statistik ocitne v nejistotě celkem 690.000 firem, který zaměstnávají 2,8 milionu lidí.

Statistiky stárnoucích podnikatelů zalarmovaly Evropskou komisi, která chce zbytečné ztrátě míst zabránit. Podniky, které mění vlastníka, by se tak mohly dočkat nejrůznějších půjček, či daňových výhod. Některé převody vlastnictví totiž často trvají i několik let a mohou tak ohrozit existenci celé společnosti, přestože byla původně zcela zdravá a prosperující. "Není přijatelné, abychom ztráceli tisíce zdravých společností jen kvůli tomu, že převod podnikání je příliš nemotorný," uvedl místopředseda EK Günther Verheugen.

Při řešení celého problému se chce Evropská unie inspirovat některými členskými státy. Například Belgie a Lucembursko nabízí podnikům, kterých se týká převod vlastnictví, zvýhodněné úrokové sazby u úvěrů. Irsko naopak "postiženým" společnostem uleví na daních a v Dánsku, Francii či Rakousku stát nabízí některé garance u úvěrů. Hospodářské komory v Nizozemsku a Rakousku navíc stárnoucí podnikatele obesílají dopisem, v němž je vyzývají, aby svojí "pýchu" na změnu vlastnictví dobře připravili.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK