Koruna bez jasného trendu posiluje na 28,70 Kč/EUR

14.03.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 14. března (ČTK) - Obchodování s českou měnou dnes mělo nejasný trend. Koruna několikrát během dne skokově oslabila a následně posílila. V 16:45 kurz se koruna vůči euru obchodovala na silnějších pozicích kolem 28,70 Kč/EUR. Proti dolaru koruna posílila od rána pod hranici 24 Kč/USD a kurz se nyní pohybuje na 23,87 Kč/USD. Vyplývá to z informací Patria Online.

Podle Miroslava Frayera se v dopoledních hodinách domácí měně dostávalo podpory především z nečekaného přebytku běžného účtu ve výši 4,1 miliardy korun. Finanční účet však zaznamenal deficit ve výši 13,4 miliardy korun. "Zveřejněné ceny průmyslových výrobců, které se v únoru zvýšily dle očekávání meziročně o 0,3 procenta, nijak kurz české koruny neovlivnily," uvedl Frayer.

Vůči dolaru koruna posílila díky špatným zprávám z americké ekonomiky. Americké maloobchodní tržby v únoru klesly o 1,3 procenta, trh přitom podle Vladimíra Pikory z Next Finance očekával pokles jen o 0,8 procenta. Navíc schodek na běžném účtu platební bilance USA se ve čtvrtém čtvrtletí prohloubil na 224,88 miliardy dolarů, přičemž očekávání bylo jen 217,8 miliardy dolarů. "Šance na větší posílení se dolaru alespoň na pár dní snížily, ale z dlouhodobého pohledu trvají," uvedl Pikora.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK