Sněmovna chce, aby provoz lyžařských vleků byl vázanou živností

14.03.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 14. března (ČTK) - Provozování lyžařských vleků bude s největší pravděpodobností patřit mezi vázané živnosti, tedy živnosti vyžadující potřebnou kvalifikaci. Rozhodla o tom dnes sněmovna. Odmítla přitom názor Senátu, který toto zpřísnění považoval za zbytečné. Předlohu musí ještě podepsat prezident republiky.

Senátoři tvrdí, že přijaté zpřísnění ohrozí existenci malých vleků rodinného typu, zejména v podhůřích. Předloha počítá s tím, že výroba, provoz a obsluha vleků by měly nově podléhat kontrole tak, aby byla zajištěna vyšší bezpečnost lyžařů, kteří využívají tato zařízení.

Proti návrhu senátorů ponechat provoz vleků v živnosti volné se postavil ministr dopravy Milan Šimonovský (KDU-ČSL). "Mohli bychom vyloučit prodavače párků někde u rybníka, kteří by v zimě provozovali vlek," řekl již dříve.

V České republice je asi 1000 lyžařských vleků, které během jedné sezony přepraví více než 50 milionů lidí. Svaz provozovatelů lanovek a lyžařských vleků sám informoval o nedobrém technickém stavu některých vleků, nedostatečných prohlídkách a zanedbávání péče o tažná lana.

Podle přijaté novely budou muset provozovatelé lyžařských vleků do 16 měsíců ode dne účinnosti novely také požádat Drážní úřad o vydání průkazu způsobilosti určeného technického zařízení. O změnu živnosti budou muset vlekaři požádat do deseti měsíců od účinnosti zákona, která má nastat měsíc po vyhlášení ve sbírce zákonů. S ohledem na délku legislativního procesu by se tedy zřejmě ještě netýkala příští lyžařské sezony.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK