Sněmovna schválila zákon o zadávání veřejných zakázek

14.03.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 14. března (ČTK) - Poslanecká sněmovna dnes schválila vládní návrh zákona o zadávání veřejných zakázek. Předloha by měla stanovit nová pravidla, která mají omezit možnost korupce pro zadávání veřejných zakázek. Poslanci v předloze přijali návrhy senátorů, kteří například zkrátili dobu, v níž má o odvolání účastníků tendru rozhodnout Úřad pro ochranu hospodářské soutěže. Zákon musí ještě podepsat prezident republiky.

Senátoři rovněž prosadili zavedení pravidla jistiny pro účastníky všech výběrových řízení, pokud si to zadavatel vyžádá. Nová pravidla daná zákonem o veřejných zakázkách mají také přispět k větší transparentnosti. Počítají například s tím, že výběrové řízení na veřejnou zakázku již nebude možné směřovat na konkrétní firmu.

Dosavadní zákon byl šestkrát novelizován, stal se poměrně nepřehledným a neodrážel všechny požadavky EU. Zadavatelé veřejných zakázek mají být podle nového zákona povinni dodržovat zásady transparentnosti, rovného zacházení a zákazu diskriminace. To má platit i pro zakázky malého rozsahu, tedy do dvou milionů korun. Ostatní ustanovení zákona ale zadavatelé těchto zakázek dodržovat nemusejí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK