Japonské akcie rostly díky makléřům, dolar slabý

15.03.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 15. března (ČTK) - Akcie na tokijské burze posílily o půl procenta díky zpevnění makléřských firem a úternímu růstu amerických akcií. Zisky však omezoval pokles akcií bank. Na devizovém trhu zůstal dolar po úterním poklesu slabší v pochybnostech o výhledu amerických úroků.

Hlavní tokijský index Nikkei 225 stoupl o 0,50 procenta na 16.319,04 bodu. Širší index Topix stoupl jen o 0,06 procenta na 1666,78 bodu.

Akcie Nomury Holdings stouply o 3,8 procenta, protože firma dříve slíbila, že za letošní rok výrazně zvýší dividendu. Výrazně posílily i akcie konkurenčních Mitsubishi UFJ Securities a Daiwa Securities.

Japonský trh podpořil i úterní růst amerických indexů Dow Jones a S&P 500 na téměř pětiletá maxima. Opačně působil pokles bank, zejména šestiprocentní propad akcií společnosti Resona Holdings kvůli sníženému investičnímu hodnocení banky Goldman Sachs.

Na devizovém trhu byl dolar slabý a euro proti němu zůstalo nad 1,20 USD. Obchodníci si nejsou jisti, kam až dosáhne růst amerických úroků, a čekají na další zprávy z ekonomiky. Základní úrok je nyní na 4,5 procenta a předpokládá se, že do léta vzroste minimálně na pět procent.

Ke konci tokijského obchodování dolar k euru kótoval na 1,2023 USD po úterním závěru v New Yorku na 1,2015 USD. Dolar k jenu byl beze změny na 117,50 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK