Sněmovna schválila zákon proti nekalým praktikám řetězců

15.03.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 15. března (ČTK) - Poslanecká sněmovna schválila předlohu, která by měla zamezit některým praktikám obchodních řetězců, na něž si stěžují dodavatelé. Novela například definuje tzv. ekonomickou závislost a zakazuje její zneužívání. V praxi se nekalé praktiky objevují například ve formě vybírání poplatků za přijetí zboží do prodeje či neúměrně dlouhé doby splatnosti faktur. Předlohu musí ještě projednat Senát a podepsat prezident republiky.

Proti předloze ostře vystupují poslanci ODS. "Návrh jednoznačně zhoršuje vymahatelnost práva, snižuje právní jistotu všech subjektů na našem trhu, zvyšuje nároky na státní rozpočet, paralyzuje činnost Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže, zhoršuje konkurenceschopnost všech našich dodavatelů, tedy i zemědělců," tvrdí poslanec ODS Jaroslav Plachý. Očekává se, že proti předloze se postaví pravicový Senát.

Také podle Zdeňka Juračky ze Svazu obchodu a cestovního ruchu je novela nadbytečná a kontraproduktivní. Namířena je údajně proti řetězcům, které si s ní ale nejspíš poradí. Výsledkem prý bude jen další zostření dodavatelsko-odběratelských vztahů. Pojem ekonomické závislosti je podle něj nestandardní, a dotkne se také řady jiných odvětví.

Součástí hlasování o předloze byl také nesouvisející návrh poslance ČSSD Andreje Gregy, který předkládal změny ohledně České televize (ČT) a Českého rozhlasu (ČRo). Podle poslance ODS Petra Plevy chtěl Grega svým návrhem zrušit povinnost ČT a ČRo vypisovat veřejné zakázky. Grega navrhl, aby zakázky ČT a ČRo do výše 400.000 eur (asi dvanáct milionů korun) nepodléhaly zákonu o zadávání veřejných zakázek. Drtivá většina zakázek je ale právě do výše 12 milionů, dodal Pleva. Sněmovna nakonec návrh nepřijala.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK