Sněmovna stanovila, kdo bude moci dělat konkurzního správce

15.03.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 15. března (ČTK) - Konkurzním správcem bude zřejmě moci být jen člověk bezúhonný s vysokoškolským vzděláním a bude muset mít složené všechny příslušné zkoušky. Počítá s tím vládní návrh zákona o insolvenčních správcích, který dnes schválila sněmovna. K předloze se ještě musí vyjádřit horní komora, a musí ji také podepsat prezident republiky. Zákon by měl nabýt účinnosti v polovině příštího roku.

Návrh vypracovalo ministerstvo spravedlnosti. Předloha počítá také s přechodným obdobím, v němž budou moci dosavadní konkurzní správci svou práci podle úpadkového zákona vykonávat, ovšem ve stanovené lhůtě musejí požadavky splnit. Předloha úzce souvisí s nedávno přijatou úpravou úpadkového práva.

Podle návrhu zákona o úpadku může soud ustanovit správce ze seznamu konkurzních správců, který povede ministerstvo spravedlnosti. Tento seznam bude součástí insolvenčního rejstříku, tedy elektronického systému, jehož účelem bude zajistit maximální veřejnou dostupnost konkurzního řízení.

Nynější legislativa podle vlády nestačí. Nedostatečně postihuje minimální odbornou způsobilost současných správců konkurzních podstat a nevytváří žádnou možnost postihu správců, kteří porušují zákony nebo nepostupují s dostatečnou odbornou péčí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK