HN: České firmy platí raději zdraví než nemoc

22.03.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 22. března (ČTK) - České firmy stále více myslí na zdraví svých pracovníků, zjistily Hospodářské noviny v anketě mezi padesátkou nejvýznamnějších společností. Vede je k tomu i fakt, že od příštího roku budou muset zaměstnancům platit první dva týdny jejich nemoci. Dosud šly tyto peníze z veřejného zdravotního pojištění. "Prevence proti onemocnění zaměstnanců bude ještě důležitější," řekla deníku Ivana Vejvodová z elektrárenské firmy ČEZ.

Tento podnik už dnes vedle mzdy poskytuje svým lidem i takzvané benefity. Z nich si mohou hradit léky, lázně, návštěvy fitness center. Podobně již postupují desítky dalších společností. Nejčastěji firmy dávají zdarma vitamíny či hradí očkování proti chřipce.

Podle odborníků právě taková prevence může nejlépe zabránit kratším nemocem lidí, za něž pak podnikatelé budou muset platit nemocenskou. Téměř v polovině všech případů totiž lidé v Česku stonají s nemocemi dýchacího ústrojí - rýmou, angínou, chřipkou.

Podle statistik Češi marodí zhruba dvakrát déle než lidé v sousedním Rakousku či Německu a o třetinu víc než na Slovensku. V tuzemsku je denně na nemocenské skoro sedm lidí ze sta. To je další výstrahou před spuštěním nového systému placení nemocenské, podotýkají Hospodářské noviny. Postihovat pracovníky za to, že o své zdraví nedbají, se zatím podle zjištění deníku žádná společnost nechystá.

Náklady na investice do zdravotní péče firmy nevyčíslují. V souhrnu však jde o stamilióny korun, píše list.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK