Microsoft odsouvá spuštění operačního systému Vista

22.03.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Seattle 22. března (ČTK) - Americká softwarová společnost Microsoft odsouvá spuštění nového operačního systému Windows Vista. Vedení firmy předpokládá, že Vista bude spotřebitelům dostupná nejdříve na začátku příštího roku, tedy až po klíčovém vánočním období, kdy podniky generují nejvyšší zisky. Analytici varují, že oznámení Microsoftu může mít velmi nepříznivé dopady na další firmy v technologickém odvětví.

Windows Vista je prvním významným posunem ve fungování vlajkového produktu firmy od roku 2000, kdy Microsoft uvedl na trh operační systém Windows XP. Podnik až dosud uváděl, že Vista bude na trhu ve druhé polovině tohoto roku a nynější oznámení tedy znamená zpoždění skoro o čtvrt roku. Microsoft nicméně slíbil, že pro podnikové využití Vistu uvolní už letos v listopadu.

Nový operační systém od Microsoftu se na trhu netrpělivě očekává. Nový systém se měl nejprve jmenovat Longhorn, ale Microsoft se později rozhodl pro název Vista. Výzkumná společnost Gartner odhaduje, že odklad spuštění nového systému může ovlivnit jak výrobce počítačů, kteří operačním systémem Windows osazují nové výrobky, tak výrobce čipů. Akcie Microsoftu po zprávě klesly asi o tři procenta.

"Pro maloobchodní sektor a výrobce je to kritických osm až deset týdnů. Obchodníci a výrobci hardwaru pracují s minimální marží, takže ten dopad by tady mohl být obrovský," varoval analytik společnosti Gartner David Smith, kterého citovala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK